vein - онтологија

вена повеќе

мн. вени
Вид збор: Именка, женски род
Цевчест крвен сад низ кој крвта од организмот се враќа во срцето.
Албански: venë, dell
Употреба: Анатомија

жица повеќе

мн. жици
Вид збор: Именка, женски род
Слој на земја во кој се наоѓа некоја руда.
Албански: venë
Употреба: Геологија

нерв повеќе

мн. нерви
Вид збор: Именка, машки род
Жилички на лист на растение.
Албански: dell
Употреба: Ботаника