vary - онтологија

варира повеќе

варираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се менува, се јавува во различни облици, не останува ист.
Албански: ndryshon

извива повеќе

извиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За глас, мелодија - прави извивки, варирање на тонската линија.
Албански: ndryshoj tonin
Употреба: Музика и танц
(се извива) За глас, мелодија - пее колоратура.
Албански: ndryshon
Употреба: Музика и танц

колеба повеќе

колебаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се колеба) Се менува, варира.
Албански: ndryshoj, hamendem

разнообрази повеќе

разнообразат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде различно, разновидно.
Примери:
Децата им го разнообразија животот.