variable - онтологија

варијабила повеќе

мн. варијабили
Вид збор: Именка, женски род
променлива величина
Албански: variabël
Употреба: Математика
Променлив дел од плата.
Албански: variabël, ndryshore
Употреба: Економија

варијабилен повеќе

варијабилниот
Вид збор: Придавка
Што е променлив, непостојан.

варијабла повеќе

мн. варијабли
Вид збор: Именка, женски род
Променлива големина, променлива вредност.
Употреба: Математика

менлив повеќе

менливиот
Вид збор: Придавка
Зборови што се менуваат по род, лицеи сл.
Употреба: Граматика

променлив повеќе

променливиот
Вид збор: Придавка
Што може да се промени, што се менува.