universe - онтологија

вселена повеќе

(едн.) вселената
Вид збор: Именка, женски род
Сиот свет што не опкружува.
Албански: gjithësi, univers, kozmos
Употреба: Астрономија

космос повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
вселена
Употреба: Астрономија

семир повеќе

(едн.) семирот
Вид збор: Именка, машки род
Целиот свет, вселена.
Употреба: Астрономија

универзум повеќе

(едн.) универзумот
Вид збор: Именка, машки род
Единствена и сеопфатна целост на сѐ што вистински постои.
Употреба: Астрономија