unit - онтологија

агрегат повеќе

мн. агрегати
Вид збор: Именка, машки род
Две или повеќе машини што прават целина (на пр. мотор и генератор).
Албански: njësi
Употреба: Технологија

единица повеќе

мн. единици
Вид збор: Именка, женски род
Големина, мерка според која се мерат други големини (за тежина, должина итн.)
Албански: njësi
Употреба: Физика
Дел од некаква целина, изделен поради посебноста на делокругот на дејноста, неговите специфични задачи, цели и сл.
Албански: njësi
Употреба: Административен термин
Определен составен дел, елемент од некој систем, множество, збир.
Албански: njësi

примерок повеќе

мн. примероци
Вид збор: Именка, машки род
Секој за себе, поединечно од повеќе еднородни предмети.
Албански: ekzemplar

ќелија повеќе

мн. ќелии
Вид збор: Именка, женски род
Основна единица на организација.
Албански: qeli
Употреба: Преносно значење