union - онтологија

блок повеќе

мн. блокови
Вид збор: Именка, машки род
Сојуз на држави, партии, воени организации.
Албански: bllok, union
Употреба: Дипломатија

обединение повеќе

мн. обединенија
Вид збор: Именка, среден род
обединување

синдикат повеќе

мн. синдикати
Вид збор: Именка, машки род
професионална работничка организација
Албански: sindikatë
Употреба: Економија , Политика

сојуз повеќе

(едн.) сојузот
Вид збор: Именка, машки род
државно обединување
Албански: union
општествена организација
Албански: shoqatë

унија повеќе

мн. унии
Вид збор: Именка, женски род
обединение, сојуз
Албански: bashkim
Употреба: Административен термин , Дипломатија
Примери:
Европска Унија
Обединение на православната црква со католичката, под власта на папата.
Албански: union
Употреба: Историја , Црковен термин