understand - онтологија

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Доаѓа до сознание.
Албански: kupton

домисли повеќе

Види и: мисли (несв.)
домислат
Вид збор: Глагол, свршен
(се домисли) Се досети, погоди нешто.
Албански: kuptoj

знае повеќе

знам
Вид збор: Глагол, несвршен
сфаќа, разбира
Албански: kuptoj

капира повеќе

капираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
сфати, сфаќа, разбира
Употреба: Разговорно

одбира повеќе

Види и: одбере (св.)
одбираат
Вид збор: Глагол, несвршен
сфаќа, разбира
Албански: kupton
Употреба: Преносно значење , Разговорно
(се одбира) Знае, се разбира од нешто.
Албански: kuptoj
Употреба: Разговорно

подразбере повеќе

подразберат
Вид збор: Глагол, свршен
Разбере, сфати од нешто по малку, донекаде.
Албански: kuptoj
(се подразбере) Заемно се разбере со некого.
Албански: kuptoj

подразбира повеќе

Види и: подразбере (св.)
подразбираат
Вид збор: Глагол, несвршен
разбере, сфати
Албански: kuptoj, marr vesh
Разбира, сфаќа, толкува нешто (поим, гест) на определен начин.
Албански: nënkuptoj
(се подразбира) се подразбере
Албански: nënkuptoj
(во 3. л.) Јасно е само по себе, видливо и разбирливо за сите.
Албански: i kuptueshëm

познава повеќе

Види и: познае (св.)
познаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Разбира, сфаќа, сеќава, распознава според определени карактеристики.

попрогледа повеќе

Види и: прогледа (св.)
попрогледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне малку, донекаде да ги сфаќа работите.

разбере повеќе

разберат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие определено мислење за нешто, прецени.
Албански: kuptoj
Добие информации за некого, узнае каде е и како е некој.
Албански: kuptoj, mësoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно
сети, узнае
Албански: kuptoj
Употреба: Разговорно

разбира повеќе

Види и: разбере (св.)
разбираат
Вид збор: Глагол, несвршен
разбере
Албански: kuptoj
Признае вредност на некого или на нешто.
Албански: kuptoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно
(се разбира) се разбере
Албански: kuptoj
Употреба: Разговорно

сети повеќе

сетат
Вид збор: Глагол, свршен
долови, разбере
Албански: marr vesh

сознае повеќе

сознам
Вид збор: Глагол, свршен
спознае
Албански: kuptoj
Употреба: Книжевен збор

сомеле повеќе

сомелат
Вид збор: Глагол, свршен
сфати, разбере, усвои
Албански: kuptoj, bluaj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

сфати повеќе

сфатија
Вид збор: Глагол, свршен
разбере, долови
Албански: kuptoj

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
сфати, разбере, долови
Албански: kuptoj