uncover - онтологија

одгрне повеќе

одгрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргне, симне нешто со кое телото било загрнато.
Албански: heq, nxjerr
Отстрани горен слој околу нешто.
Албански: heq, nxjerr

отклопи повеќе

отклопат
Вид збор: Глагол, свршен
Симне поклопка од нешто.
Албански: nxjerr kapakun, zbuloj, hap

открие повеќе

откријат
Вид збор: Глагол, свршен
Иcтави покривач, одвие нешто покриено.
Албански: zbuloj
(се открие) Истави, симне покривач од себе.
Албански: heq, zbuloj
(се открие) Еден cо друг иcтави покривач.
Албански: heq

отскрие повеќе

отскријат
Вид збор: Глагол, свршен
Одвие, истави покривач (или нешто слично) од нешто покриено.
Албански: shpalos, zbuloj

подоткрие повеќе

Види и: открие (св.)
подоткријат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие нешто малку, само донекаде.
(се подоткрие) Се открие малку, донекаде.

пооткрие повеќе

Види и: открие (св.)
пооткријат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие малку, донекаде нешто што е покриено со покривач и сл.
Албански: zbuloj
(се пооткрие) Се открие, истави покривач од себеси.
Албански: zbuloj

разголи повеќе

разголат
Вид збор: Глагол, свршен
Симне облека од некој дел на телото.
Албански: çvesh
(се разголи) Се облече лесно.
Албански: zhvesh

разоткрие повеќе

разоткрие
Вид збор: Глагол, свршен
Открие докрај нешто покриено.
(се разоткрие) Симне прекривка, облека од себе.

раскрива повеќе

раскриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
открива

раскрие повеќе

раскријат
Вид збор: Глагол, свршен
открие

соголи повеќе

соголат
Вид збор: Глагол, свршен
Отстрани слој што покрива нешто.
Албански: zbuloj