unbutton - онтологија

откопча повеќе

откопчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскопча копчиња, отпетла.
Албански: zbërthej, shkopsit
(се откопча) Се раскопча.
Албански: zbërthej, shkopsit

отпетла повеќе

отпетлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Извади петлица од илика, оддели еден од друг дел на копец.
Албански: zgjidh
(се отпетла) Откопча нешто на себе.
Албански: çkopsit, çmbërthej

поотпетла повеќе

Види и: отпетла (св.)
поотпетлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Отпетла малку, донекаде.

раскачи повеќе

раскачат
Вид збор: Глагол, свршен

расконца повеќе

расконцаат
Вид збор: Глагол, свршен
раскопча
Употреба: Дијалектен збор

раскопча повеќе

раскопчаат
Вид збор: Глагол, свршен
откопча, отпетла
Албански: shpërthej, shkopsit
(се раскопча) се отпетла
Албански: shpërthrkohem

распетла повеќе

распетлаат
Вид збор: Глагол, свршен
откопча, отпетла
Албански: shpërthej, shkopsit
Примери:
Распетлај ја кошулата.
(се распетла) се раскопча
Албански: shpërthekohem
Примери:
Што си се распетлал, не е многу топло.

распетлува повеќе

Види и: распетла (св.)
(се) распетлуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распетла