tyranny - онтологија

деспотизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
самоволие, насилство, тиранија
Албански: tirani, kryeneçi
Употреба: Преносно значење

деспотство повеќе

мн. деспотства
Вид збор: Именка, среден род
(едн.) самоволие, насилство, тиранија
Албански: tirani
Употреба: Преносно значење

самовласт повеќе

Вид збор: Именка, женски род
самовластие

самовластие повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Неограничена власт на едно лице, а исто така и систем на управување што се засновува врз таква власт, самодржавие.
Албански: triani
Употреба: Политика
Примери:
Најгруб вид на самовластие.
неограничена власт, произвол
Албански: tirani, paligjshmëri
Примери:
самовластие на капиталот

тиранија повеќе

тиранијата
Вид збор: Именка, женски род
Жестока деспотска власт, власт на тиран.
Албански: tirani
Употреба: Политика
Строго, жестоко, тиранско однесување кон некого.
Албански: tirani
Употреба: Преносно значење

тиранство повеќе

тиранството
Вид збор: Именка, среден род
тиранија

тиранствување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тиранствува