turn - онтологија

врти повеќе

вртат
Вид збор: Глагол, несвршен
Менува правец, се движи, оди на некоја страна, околу нешто.
Албански: rrotulloj
Менува положба.
Албански: rrotullohem, kthehem
Мести, поставува на обратната страна, превртува (месо, палачинка).
Албански: rrotulloj
Прелистува страници.
Албански: shfletoj
Вложува пари во трговски и други зделки.
Албански: rrotulloj
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Искривува, изопачува факт, смисла.
Албански: rrotullon
Употреба: Преносно значење
(се врти) Се насочува на некоја страна.
Албански: kthehem
Употреба: Преносно значење
(се врти) Се менува, не е постојан.
Албански: kthehet
Мести, поставува на обратната страна, превртува (месо, палачинка).
Албански: rrotullon

вртне повеќе

вртнат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврти малку.
Албански: rrotullon pak

завие повеќе

Види и: завива (несв.)
завијат
Вид збор: Глагол, свршен
Скршне, сврти, ја промени насоката на движење.
Албански: kthej, lakoj

заврти повеќе

завртат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе нешто во кружно движење околу неговата оска.
Албански: rrotullim
Со движење на една или друга страна смени положба на нешто.
Албански: kthen
Сврти, преврти од една страна на друга.
Албански: kthen
Сврти, скршне при одење, движење.
Албански: kthen
За пари - зачува, не потроши.
Албански: mbron
подврти, подзасука
Албански: mbërrij
(се заврти) Се сврти во определен правец.
Албански: kthen
(се заврти) Се преврти, се премести од една страна на друга.
Албански: kthen

изврти повеќе

извртат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврти нагло, во сосема друг правец, на друга страна.
Албански: kthej
Преврти на обратната страна.
Албански: kthej

исповрти повеќе

исповртат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш и забележливо заврти нешто.
Албански: kthej, rrotulloj
(се исповрти) Се заврти одеднаш и забележливо (за повеќемина).
Албански: rrotulloj, kthej

кривне повеќе

кривнат
Вид збор: Глагол, свршен
сврти, заврти
Албански: kthen, lakon

кршка повеќе

кршкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не оди право, го менува правецот при движењето, не е прав (за пат, река).
Албански: lakon, ndërron drejtimin

кршне повеќе

кршнат
Вид збор: Глагол, свршен
кршка
Албански: vërtitje, kthesë

наврти повеќе

навртат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврти, насочи кон нешто.
Албански: drejtoj, kthej
(се наврти) Се сврти на некоја страна.
Албански: drejtohem, kthehem
(се наврти) Се нафрли на нешто, нападне.
Албански: turrem, hudhem

обрати повеќе

обратат
Вид збор: Глагол, свршен
Обрне, посвети внимание некому или на нешто.
Албански: kushtoj
(се обрати) Се обрне кон некого со молба, со барање; каже, соопшти нешто некому.
Албански: drejtoj

обрне повеќе

обрнат
Вид збор: Глагол, свршен
обрати
Албански: drejtohet
Сврти, заврти нешто на друга страна.
Албански: kthehet
Употреба: Дијалектен збор
(се обрне) се обрати
Албански: drejtohet
(се обрне) се сврти, се заврти, се обѕрне
Албански: kthehet
Употреба: Дијалектен збор
(се обрне) Се претвори, стане нешто друго.
Албански: ndryshon

одврати повеќе

одвратат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврти, сврти настрана од определениот правец, насочи кон нешто друго.
Албански: kthej
За вода - одбие, сврти, промени тек.
Албански: kthej

остане повеќе

останат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане некаков како последица на нешто.
Албански: mbeti

подврти повеќе

подвртат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да врти малку, во слаба мера.

подзаврати повеќе

Види и: заврати (св.)
подзавратат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврати настрана, наназад нешто, малку, донекаде.
Албански: jep drejtimin, kahjen

подзаврти повеќе

подзавртат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврти малку, во ограничена мера.
(се подзаврти) Се заврти малку, обично наназад или во определен правец.

позаврти повеќе

Види и: заврти (св.)
позавртат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврти малку или малку повеќе.
(се позаврти) Се заврти малку или малку повеќе.

поприми повеќе

Види и: прими (св.)
попримат
Вид збор: Глагол, свршен
земе, преземе, стане

преврти повеќе

превртат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврти, заврти нешто од една страна на друга.
Албански: kthej
Стави, премести некого од една страна на друга.
Албански: vendos
За очи - направи движење како израз на некоја физичка или психичка состојба.
Албански: vërtitje
Претури сè барајќи некого или нешто, пребара насекаде.
Албански: përmbys
Употреба: Преносно значење
Измени, промени нешто.
Албански: ndëron
Употреба: Преносно значење
(се преврти) Направи кружно движење околу нешто.
Албански: vërtitje
(се преврти) Се заврти, се сврти од една страна на друга.
Албански: kthen
(се преврти) Промени положба, состојба поради нешто.
Албански: ndërron
(се преврти) Се свие, се превие, се превитка од нешто, поради нешто.
Албански: kthen

премине повеќе

преминат
Вид збор: Глагол, свршен
Се претвори во нешто друго.
Албански: kthej

престори повеќе

престорат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому поинаков лик, преобрази, промени некого или нешто.
Албански: kthej
(се престори) Добие поприми некаков лик, се промени.
Албански: ndryshoj
(се престори) Во состав со именките „око, уво“ - сосема целосно се претвори во тоа што е искажано со именката.
Албански: kthim

претвори повеќе

претворат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому поинаков лик, преобрази некого.
Албански: shëndroj, kthej
(се претвори) Во состав со именките око, уво, и сл.
Албански: shëndroj, transformoj
Употреба: Преносно значење

проврти повеќе

провртат
Вид збор: Глагол, свршен
Врти нешто кратко време.
(се проврти) Се врти кратко време.

свие повеќе

свијат
Вид збор: Глагол, свршен
Измени правец.
Албански: ndryshoj

сврти повеќе

свртат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврти, обрне поглед, лице, глава; измени положба.
Албански: kthej
Измени правец на движење.
Албански: kthej
Преврти нешто откај опачината; поднови облека со вртење.
Албански: kthej
(се сврти) Се заврти; измени своја положба.
Албански: kthej
(се сврти) Измени правец на движење.
Албански: kthej

свртува повеќе

Види и: сврти (св.)
(се) свртуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сврти

скрши повеќе

скршат
Вид збор: Глагол, свршен
скршне
Албански: thej
Употреба: Разговорно

скршне повеќе

скршнат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврти нешто во друг правец.
Албански: lakoj, kthej
Оддалечи се од определена програма, пат и сл.
Албански: lakoj
Употреба: Преносно значење

скршнува повеќе

Види и: скршне (св.)
скршнат
Вид збор: Глагол, несвршен
скршне

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
претвори
Албански: shëndroj
(се стори) се претвори, се преобрази
Албански: shëndroj

струже повеќе

стружат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изработува нешто со струг.
Албански: sharroj

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
тргне, се упати, сврти, скршне
Албански: fus, mshoj

управи повеќе

управат
Вид збор: Глагол, свршен
(се управи) се насочи, се сврти
Албански: drejtoj, kthej
Примери:
Иглата се управи кон север.

чини повеќе

чинат
Вид збор: Глагол, несвршен
претвори, преправи, направи, стори
Албански: shëndron
Со перфективно значење: станува, постанува, се претвора
Албански: shëndrohet, bëhet
Употреба: Разговорно