trunk - онтологија

багажник повеќе

мн. багажници
Вид збор: Именка, машки род
Место или направа за багаж на превозно средство (на велосипед, во автомобил).
Албански: portbagazh
Употреба: Транспорт

гепек повеќе

гепекот
Вид збор: Именка, машки род
Оддел за багаж на автомобил.
Германски: Gepäck
Употреба: Технологија

рилка повеќе

мн. рилки
Вид збор: Именка, женски род
Муцка, особено на свиња.
Албански: turin
Употреба: Зоологија

рило повеќе

Види и: рилка (ж.)
рилото
Вид збор: Именка, среден род
Муцка, особено на свиња.

рилце повеќе

рилцето
Вид збор: Именка, среден род
Муцка, особено на свиња.

стебленце повеќе

мн. стебленца
Вид збор: Именка, среден род
стебло
Употреба: Деминутив

стеблиште повеќе

мн. стеблишта
Вид збор: Именка, среден род
стебло
Употреба: Аугментатив

сурла повеќе

мн. сурли
Вид збор: Именка, женски род
Издолжена муцка, обично кај слон.
Албански: surle, feçkë
Употреба: Зоологија
Примери:
Сурлата на слонот.

труп повеќе

мн. трупови
Вид збор: Именка, машки род
Пресечен дел од стебло.
Албански: bagazh