troublesome - онтологија

аргатски повеќе

Види и: аргат (м.)
аргатскиот
Вид збор: Придавка
мачен, тежок

каменит повеќе

каменитиот
Вид збор: Придавка
Полн со тешкотии.
Албански: i mundimshëm
Употреба: Преносно значење

крвав повеќе

крвави
Вид збор: Придавка
Што причинува болка, страдање, што е многу мачен.
Албански: i dhimbshëm, i rëndë
Употреба: Преносно значење

опор повеќе

опориот
Вид збор: Придавка
мачен, тежок

песји повеќе

Види и: песи (прид.)
песја
Вид збор: Придавка
тежок, мачен

суров повеќе

сурови
Вид збор: Придавка
Тежок, мачен, полн со искушенија.
Албански: i ashpër
Употреба: Преносно значење

теглилен повеќе

теглилни
Вид збор: Придавка
Исполнет со страданија, тежок, макотрпен.
Употреба: Поетски збор
Примери:
Теглилни маки неплакани.

тегобен повеќе

тегобни
Вид збор: Придавка
мачен, тежок

трудна повеќе

трудните
Вид збор: Придавка
Тежок, мачен.
Примери:
Трудна работа.

чемерен повеќе

чемерна
Вид збор: Придавка
Полн со горчина, со јад.
Примери:
Чемерни зборови.