treat - онтологија

гоштава повеќе

гоштаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гости, угостува, пречекува некого со јадење и со пиење.

изгости повеќе

изгостат
Вид збор: Глагол, свршен
Прими, пречека и исчести некого добро како гостин.
Албански: trajtoj

изреди повеќе

Види и: реди (несв.)
изредат
Вид збор: Глагол, свршен
Почести, понуди со ред, едноподруго.
Албански: nderoj

исчести повеќе

исчестат
Вид збор: Глагол, свршен
Почести некого богато, многу или почести повеќемина, сите.

лекува повеќе

лекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лекува) Се подложува на медицински третман.
Албански: shërohet
Употреба: Медицина

погости повеќе

погостат
Вид збор: Глагол, свршен
гости
Албански: gostit

поднагости повеќе

поднагостат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагости некого малку, донекаде.
Албански: gostis

почести повеќе

почестат
Вид збор: Глагол, свршен
Чести, понуди нешто за јадење или за пиење.
Албански: gostis
(се почести) се чести, се послужува
Албански: gostis

третира повеќе

третираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Постапува на еден или друг начин со некого, се однесува на еден или друг начин спрема некого.
Албански: trajtoj
Примери:
Таму тебе подобро те третираат.

уготвува повеќе

Види и: уготви (св.)
уготвуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
нагостува
Албански: gostit

чести повеќе

честат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почестува некого со нешто, обично гостин.
Албански: qeras
Плаќа пијалак, јадење, сметка на друштво, или дава нешто на подарок.
Албански: qeras