transplant - онтологија

пресади повеќе

пресадат
Вид збор: Глагол, свршен
Откопа растение и насади на друго место.
Албански: rimbjell
Употреба: Земјоделство
Пренесе орган, дел од орган или ткиво со хириршки зафат на друго место или на друг организам
Албански: transplantoj
Употреба: Медицина
Пренесе орган, дел од орган или ткиво со хируршки зафат на друго место или на друг организам
Албански: transplantoj
Употреба: Медицина

трансплантира повеќе

трансплантираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пресадува орган или ткиво.
Употреба: Медицина
Примери:
Му трасплантираа нов бубрег.