transform - онтологија

преобликува повеќе

Види и: обликува (несв.)
преобликуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Промени облик, изглед.

преобрази повеќе

преобразат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде друг лик, измени некому лик или состојба.
Албански: transformoj

претвори повеќе

претворат
Вид збор: Глагол, свршен
(се претвори) Се промени во некој друг, нешто друго, стане поинаков.
Албански: shëndroj, transformoj

трансформира повеќе

трансформираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
преобрази, преобразува, претвори, претворува, видоизменува