touch - онтологија

барка повеќе

баркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пипка
Албански: prek
Употреба: Дијалектен збор

гиба повеќе

гибаат
Вид збор: Глагол, несвршен
допира, пипа
Албански: prek

гибне повеќе

гибнат
Вид збор: Глагол, свршен
допре, пипне
Албански: prek

дожегне повеќе

дожегнат
Вид збор: Глагол, свршен
ме (те, го...) Силно ме засегне, многу ме погоди.
Албански: më djeg, më prek
Употреба: Преносно значење

докачи повеќе

Види и: качи (св.)
докачат
Вид збор: Глагол, свршен
засегне, допре
Албански: prek
Употреба: Преносно значење

докосне повеќе

докоснат
Вид збор: Глагол, свршен
Допре, дофати нешто.
Засегне некого.

допира повеќе

Види и: допре (св.)
допираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Воспоставува контакт со допир.
Албански: prek
Споменува, задира.
Албански: prek
Употреба: Преносно значење
Ги допира чувствата.
Албански: prek

допре повеќе

допрат
Вид збор: Глагол, свршен
Чепне, фати нешто, приближи нешто до друго нешто.
Албански: prek
(се допре) Се чепне, се фати за нешто, се потпре на нешто; е во допир со нешто.
(се допре) Се засегне, се опфати нешто; е близок во нешто.

досегне повеќе

досегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Допре до нешто.
Албански: prek

жегне повеќе

жегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Засегне, гибне, боцне некого.
Албански: prek
Употреба: Преносно значење

загиба повеќе

Види и: гиба (несв.)
загибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гиба, да пипа некого или нешто.
Албански: prek
Употреба: Разговорно

задира повеќе

Види и: задре (св.)
задира
Вид збор: Глагол, несвршен
допира, навлегува, засега

задре повеќе

задрат
Вид збор: Глагол, свршен
допре, навлезе

закачи повеќе

закачат
Вид збор: Глагол, свршен
Допре, засегне нешто при движење.
Албански: prek

засегне повеќе

засегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Допре, чепне некого или нешто.
Албански: prek
Трогне, возбуди, допре до некого.
Албански: prek
Употреба: Преносно значење
Допре, зафати, спомене нешто.
Албански: prek
Употреба: Преносно значење

зафати повеќе

зафатат
Вид збор: Глагол, свршен
допре
Албански: prek
засегне
Албански: prek
Употреба: Преносно значење

зачепка повеќе

Види и: чепка (несв.)
зачепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да допира.
Албански: prek
Употреба: Преносно значење

опипа повеќе

опипаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пипне, допре со прсти нешто.
Албански: prekë
Со пипање, со допир испита, дознае, заклучи нешто.
Албански: prekë
(се опипа) се пипне
Албански: prekem

парка повеќе

паркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
допира
Албански: prek
Употреба: Разговорно
пипа, фаќа
Албански: prek, kap
Употреба: Дијалектен збор

пипа повеќе

пипаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Допира со рака за да распознае; бара со раце за да најде нешто.
Албански: prek
(се пипа) Се пофаќа со раце.
Албански: prek

пипне повеќе

Види и: пипа (несв.)
пипнат
Вид збор: Глагол, свршен
допре
Албански: prek
(се пипне) Се допре (по образ, рака).
Албански: preket

подзакачи повеќе

подзакачат
Вид збор: Глагол, свршен
Опфати малку, донекаде, во ограничена мера.

попипа повеќе

попипаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се попипа) Се пипа малку, површно.
Употреба: Народна поезија

разнежи повеќе

разнежат
Вид збор: Глагол, свршен
трогне, расчувствува
Албански: prek, mallëngjej

тангира повеќе

тангираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се допира до.
Албански: tangoj, prekë
Употреба: Математика
засега
Албански: tangoj, prekë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Тоа тебе воопшто не те тангира.