toll - онтологија

баждарина повеќе

мн. баждарини
Вид збор: Именка, женски род
трошарина, такса
Употреба: Архаизам , Економија

баждарница повеќе

мн. баждарници
Вид збор: Именка, женски род
Јавна установа, обично поставена на влезот од градот каде што на селаните им се наплатувало.
Албански: vendi për taksëpagesë
Употреба: Економија , Историја

друмарина повеќе

Види и: патарина (ж.)
мн. друмарини
Вид збор: Именка, женски род
патарина

кирија повеќе

мн. кирии
Вид збор: Именка, женски род
Плата, награда што се дава на кираџија.
Турски: kira Албански: qira
Употреба: Архаизам

коларина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што го плаќа секоја кола за минување по патот.
Употреба: Архаизам

патарина повеќе

мн. патарини
Вид збор: Именка, женски род
Такса за користење пат.
Примери:
Патарина се плаќа за користење на автопатот.