timid - онтологија

дрслив повеќе

дрсливиот
Вид збор: Придавка
Што е плашлив, страшлив.
Употреба: Разговорно

зазорлив повеќе

зазорливиот
Вид збор: Придавка
Што е плашлив, страшлив.

малодушен повеќе

малодушниот
Вид збор: Придавка
Што е без верба во себе, нерешителен.

несмел повеќе

несмелиот
Вид збор: Придавка
Што не е смел.

плашлив повеќе

плашливиот
Вид збор: Придавка
Што се плаши лесно.

плашливо повеќе

Вид збор: Прилог
На плашлив начин, плашејќи се многу.

стравлив повеќе

Види и: страшлив (прид.)
стравливиот
Вид збор: Придавка
страшлив

страшлив повеќе

Види и: плашлив (прид.)
страшлива
Вид збор: Придавка
плашлив
Примери:
Тој беше пострашлив од него.

страшливо повеќе

Вид збор: Прилог
плашливо