times - онтологија

кат повеќе

мн. катови
Вид збор: Именка, машки род
Како степен: пат, пати.
Турски: kat Албански: hise, her
Употреба: Дијалектен збор

пат повеќе

мн. патишта
Вид збор: Именка, машки род
Со прости броеви - за означување еднократност, количество или повторување на дејството; два пати (двапати); три пати (трипати); сто пати (стопати).
Албански: kohët