thunder - онтологија

букоти повеќе

букотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оддава силен звук.

грготи повеќе

грготат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава силен, бучен звук.

грмеж повеќе

мн. грмежи
Вид збор: Именка, машки род
Силен звук што се слуша при грмење.
Албански: bubullimë
Силен звук на топови и друго оружје.
Албански: gjëmim, bubullimë
Употреба: Преносно значење

грми повеќе

грмат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава силен звук при светнување на молња.
Албански: bubullimë
Употреба: Безлично
Создава силен звук на топови и друго оружје.
Албански: gjëmon
Употреба: Преносно значење
Создава силен звук, глас и сл.
Албански: gjëmon
Употреба: Преносно значење

грмне повеќе

грмнат
Вид збор: Глагол, свршен
Грми малку, наеднаш.

грмотевица повеќе

Види и: грмеж (м.)
мн. грмотевици
Вид збор: Именка, женски род
грмеж

жграмоти повеќе

жграмотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Предизвикува силни испрекинати звуци, ѕвекоти.

загрми повеќе

Види и: грми (несв.)
загрмат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да грми.
Албански: bubullon
Употреба: Безлично

згрми повеќе

згрмат
Вид збор: Глагол, свршен
(еднокр.) грми
Албански: bubullimë
Употреба: Безлично

изгрми повеќе

Види и: грми (несв.)
изгрмат
Вид збор: Глагол, свршен
3агрми силно, многу, неколку пати едно по друго.
Албански: bubulloj

погрми повеќе

Види и: грми (несв.)
погрмат
Вид збор: Глагол, свршен
Грми кратко време.
Употреба: Безлично
грми од оружје

прогрми повеќе

Види и: грми (несв.)
прогрме
Вид збор: Глагол, свршен
Згрми малку, грми кратко време.
Албански: bubullon
Употреба: Безлично

статни повеќе

статнат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрми одеднаш и одненадеж.
Албански: bubullimë
Примери:
Занеме кога статне планината.
свика, згрми
Албански: bërtas, gjëmoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Кога му статни, веднаш се согласи.

статнува повеќе

Види и: статни (св.)
статнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
статни

треска повеќе

трескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
грми
Албански: gjëmim
Употреба: Разговорно

трешти повеќе

трештат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л. еднина) Силно грми.
Албански: bubullon