throw - онтологија

бапне повеќе

бапнат
Вид збор: Глагол, свршен
Грубо фрли, тресне.
Албански: hedh

блуе повеќе

блујат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Исфрла од себе нешто нагло и во големо количество (за вулкан, оружје).
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење

доисфрли повеќе

Види и: исфрли (св.)
доисфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Исфрли сѐ, сите до еден.

мавне повеќе

мавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли нешто, удри cилно.
Албански: hudh

метне повеќе

метнат
Вид збор: Глагол, свршен
фрли
Албански: hedh

нафрла повеќе

нафрлаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нафрла) Помине доволно време во фрлање, со фрлање се задоволи.
Албански: hedh, gjuaj

отфрли повеќе

отфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли, оддалечи од себе, измести.
Албански: hedh

плиска повеќе

плискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за пари) фрла
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење

потфрли повеќе

потфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли нешто на одреден начин; недоволно фрли.
Албански: hedh
Дофрли некому нешто со потценување.
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење
Фрли, дофрли скришно.
Албански: hedh

префрли повеќе

префрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли преку нешто.
Албански: hedh
Премести со слободно движење.
Албански: hedh
Фрли повторно.
Албански: rihedh, përsëris

расфрла повеќе

Види и: расфрли (св.)
расфрлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се расфрла) Почне силно да фрла со камења и сл.
Албански: hedh

расфрли повеќе

расфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли на разни страни.
Албански: hedh kahmos
Примери:
Го расфрлија ѓубрето.

рига повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
блуе, исфрла
Употреба: Медицина
Примери:
рига крв

тресне повеќе

треснат
Вид збор: Глагол, свршен
(од нешто) Тресне некого или нешто одземи.
Албански: hedh

фрга повеќе

Види и: фрла (несв.)
фргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
фрла
Употреба: Дијалектен збор

фрла повеќе

Види и: фрли (св.)
фрлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
фрли
Албански: hedh
(се фрла) се фрли
Албански: hedh

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Со замав присили да лета, да паѓа нешто што се имало в рака, в раце.
Албански: hedh
(се фрли) Се управи брзо кон нешто, во изблик на чувства - се устреми, падне.
Албански: hidhem

џитне повеќе

џитнат
Вид збор: Глагол, свршен
фрла
Албански: hudh
Употреба: Разговорно
Примери:
(нар. поез.) Кога џитна ж'лта боздогана.