throat - онтологија

грклан повеќе

мн. грклани
Вид збор: Именка, машки род
горниот дел од душникот
Турски: gırtlak Албански: gabzherr
Употреба: Анатомија

грло повеќе

мн. грла
Вид збор: Именка, среден род
Горниот дел од внатрешноста на вратот што се наоѓа помеѓу усната празнина и хранопроводникот.
Албански: fyt, gushë
Употреба: Анатомија

ждрело повеќе

мн. ждрела
Вид збор: Именка, среден род
Просторот меѓу гркланот и хранопроводот, зад носната и усната празнина.
Албански: fyt
Употреба: Анатомија