thirst - онтологија

жад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
жед
Албански: etje
Употреба: Дијалектен збор

жаднее повеќе

Види и: жеднее (несв.)
жаднеат
Вид збор: Глагол, несвршен
жеднее
Употреба: Дијалектен збор

жед повеќе

(едн.) жедта
Вид збор: Именка, женски род
Потреба, желба за пиење течност.
Албански: etje
Желба, копнеж за некого или за нешто.
Албански: etje
Употреба: Преносно значење

жеднее повеќе

жеднеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува жеден, чувствува жед.
Албански: etem, kam etje
Копнее за некого или нешто.
Албански: etem, kam etje
Употреба: Преносно значење

жедност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
жед

жедува повеќе

жедуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чувствува жед, е жеден.

зажеднее повеќе

Види и: зажедни (св.)
зажеднеат
Вид збор: Глагол, свршен
зажедни

зажедни повеќе

Види и: жеднее (несв.)
зажеднат
Вид збор: Глагол, свршен
Осети жед, потреба од вода, од течност.
Албански: etje
Стане желен за нешто.
Албански: i etshëm
Употреба: Преносно значење

изжедни повеќе

изжеднат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане многу жеден.

ожедни повеќе

ожеднат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува жед.
Примери:
Побара вода, ожеднал.

пие повеќе

пијат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пие) Желба за пиење.
Албански: etje
Употреба: Безлично

подзагори повеќе

Види и: загори (св.)
подзагорат
Вид збор: Глагол, свршен
Загори за вода.
Албански: digjem për ujë
Употреба: Преносно значење

поожедни повеќе

Види и: ожедни (св.)
поожеднат
Вид збор: Глагол, свршен
Ожедни малку, донекаде.

припие повеќе

(се) припијат
Вид збор: Глагол, свршен
Ми (ти, му) се припие: Одеднаш почувствува желба за пиење (вода, млеко, сок, вино), почувствува жед.

сопива повеќе

Види и: сопие (св.)
сопиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ми се) припива

сопие повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. едн.) - (ми се) припие
Примери:
(нар. поез.) Сопило му се студена вода.