territory - онтологија

вода повеќе

мн. води
Вид збор: Именка, женски род
Водно пространство, дел од море, океан, голема река или езеро што ѝ припаѓа на определена држава.
Употреба: Географија

покраина повеќе

мн. покраини
Вид збор: Именка, женски род
Територијална единица со обележје на автономија (административна, етничка, културна).
Албански: krahinl, territor
Употреба: Административен термин

ревир повеќе

мн. ревири
Вид збор: Именка, машки род
подрачје, округ, предел
Германски: Revier
Употреба: Административен термин

територија повеќе

мн. територии
Вид збор: Именка, женски род
Простор, подрачје, област на една земја со определени граници.
Албански: territor
Употреба: Административен термин , Географија
Примери:
Територија на град, на држава и сл.