tease - онтологија

гиба повеќе

гибаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дофрла зборови, се шегува, се задева.
Албански: preket, tallet, ngucet

гибне повеќе

гибнат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткачи, дофрли зборови, се пошегува.
Албански: ngacmoj, tallem

загиба повеќе

Види и: гиба (несв.)
загибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да задева (со зборови) некого.
Албански: ngacmoj
Употреба: Разговорно
(се загиба) Почне да се гиба, да се задева со некого.
Албански: ngacmoj
Употреба: Разговорно

задева повеќе

задаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се задева) Се шегува со некого, се задира.
Албански: ngas, bezdis

задира повеќе

Види и: задре (св.)
задира
Вид збор: Глагол, несвршен
задева

задирка повеќе

задиркаат
Вид збор: Глагол, свршен
закачи, предизвика, задева
Употреба: Дијалектен збор

закачи повеќе

закачат
Вид збор: Глагол, свршен
Задре, предизвика некого со закачки.
Албански: mbajti
Употреба: Преносно значење

кошка повеќе

кошкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кошка) се задева, се шегува
Албански: bezdis

лачка повеќе

лачкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
задева
Албански: ngacmoj

пецка повеќе

пецкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
задева
Употреба: Разговорно

погиба повеќе

Види и: гиба (несв.)
погибаат
Вид збор: Глагол, свршен
Гиба малку, кратко време.

подене повеќе

поденат
Вид збор: Глагол, свршен
Задре некого.