tax - онтологија

арач повеќе

мн. арачи
Вид збор: Именка, машки род
Данок што се собирал во времето на турската власт од немуслиманското население.
Турски: haraç Албански: haraç
Употреба: Економија , Историја

баждари повеќе

баждарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наплатува парична такса.
Албански: paguan
Употреба: Разговорно

вергија повеќе

мн. вергии
Вид збор: Именка, женски род
данок, давачка
Турски: vergi
Употреба: Архаизам

даванија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Задолжителни давачки, данок.
Албански: harxhime, tatim
Употреба: Архаизам , Економија

даваница повеќе

мн. даваници
Вид збор: Именка, женски род
даванија
Албански: të dhëna, taksa

давачка повеќе

мн. давачки
Вид збор: Именка, женски род
данок, намет
Албански: taksë, tatim
Употреба: Економија

данок повеќе

мн. даноци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од доходот, од трудот што и се дава на државата или на општината.
Албански: tatim, taks
Употреба: Економија

даночен повеќе

даночни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на данок.
Албански: tatimor
Употреба: Економија

даночи повеќе

даночат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зема, собира данок.
Употреба: Економија

мирија повеќе

мн. мирии
Вид збор: Именка, женски род
данок
Турски: mirî Албански: tatim, taksë
Употреба: Економија , Историја

оданочи повеќе

оданочат
Вид збор: Глагол, свршен
Воведе данок, определи износ или висина на данок.
Албански: tatoj, taksoj
Употреба: Економија

порез повеќе

мн. порези
Вид збор: Именка, машки род
данок, давачка
Српски: порез Албански: tatim
Употреба: Дијалектен збор

порески повеќе

пореска
Вид збор: Придавка
даночен
Албански: tatimor
Употреба: Економија
Примери:
Пореска управа.

таксира повеќе

таксираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Одредува такса.
Албански: taksoj
Плати, плаќа пропишана такса, залепи таксена марка (на молба, барање).
Албански: paguaj tatim, taksë

таксирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
таксира