tambourine - онтологија

дајре повеќе

мн. дајриња
Вид збор: Именка, среден род
Ориентален музички инструмент во облик на обрач со затегната кожа од едната страна и со тркалезни метални плочки што ѕвечкаат при удирање.
Турски: daire
Употреба: Музика и танц

тамбур повеќе

мн. тамбури
Вид збор: Именка, машки род
тапан, барабан
Турски: tambur
Употреба: Музика и танц

тамбурина повеќе

мн. тамбурини
Вид збор: Именка, женски род
дајре
Употреба: Музика и танц