tall - онтологија

бојлија повеќе

мн. бојлии
Вид збор: Придавка
стасит, висок
Турски: boylu
Употреба: Архаизам , Неменлив збор

висок повеќе

високи
Вид збор: Придавка
Долг во вертикален правец, што е со голем раст, што има голема раздалечина оддолу нагоре.
Албански: i gjatë

вишлест повеќе

вишлестиот
Вид збор: Придавка
Што е висок, извишен.
Примери:
Една вишлеста сенка помина низ дворот.

скоклест повеќе

скоклести
Вид збор: Придавка
Кој е висок и има долги нозе.
Употреба: Разговорно
Примери:
Скоклесто момче.