tailor - онтологија

бечвар повеќе

мн. бечвари
Вид збор: Именка, машки род
Кројач на бечви.
Албански: rrobaqepës brekësh
Примери:
Стар бечвар.

кројач повеќе

мн. кројачи
Вид збор: Именка, машки род
Занаетчија што cе занимава cо кроење и шиење облека.

кројачка повеќе

Види и: кројач (м.)
мн. кројачки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што cе занимава cо кроење и шиење на облека.
Албански: rrobaqepëse

терзија повеќе

мн. терзии
Вид збор: Именка, машки род
кројач, шијач, шнајдер
Турски: terzi
Употреба: Архаизам

терзиче повеќе

мн. терзичиња
Вид збор: Именка, среден род
терзија
Употреба: Деминутив , Народно

шивач повеќе

мн. шијачи
Вид збор: Именка, машки род
Занаетчија или работник што шие облека.

шијач повеќе

Види и: шивач (м.)
мн. шијачи
Вид збор: Именка, машки род
Занаетчија или работник што шие облека.

шнајдер повеќе

мн. шнајдери
Вид збор: Именка, машки род
шијач, шивач, кројач
Германски: Schneider
Употреба: Разговорно

шнајдерка повеќе

Види и: шнајдер (м.)
мн. шнајдерки
Вид збор: Именка, женски род
шивачка
Германски: Schneiderin Албански: rrobaqepëse
Употреба: Економија , Разговорно