tail - онтологија

опаш повеќе

Види и: опашка (ж.)
мн. опаши
Вид збор: Именка, машки род
опашка
Употреба: Зоологија

опашка повеќе

мн. опашки
Вид збор: Именка, женски род
Израсток на задниот дел од телото на животните, како продолжение на 'рбетот.
Албански: bisht
Употреба: Зоологија
Долги перја на задниот дел од телото кај птиците.
Албански: bisht
Употреба: Зоологија
Крајниот, заден дел од телото кај риби, змии и други влекачи, инсекти и сл.
Албански: bisht
Употреба: Зоологија
Издолжен, обично подвижен дел на нешто.
Албански: bisht
Употреба: Преносно значење
Заден дел од фустан, костум, капут, пола што виси во задниот дел од телото.
Албански: gërshetë
Споредна, неважна личност во некоја група, колектив.
Албански: bisht
Употреба: Преносно значење

пашка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
опашка
Употреба: Дијалектен збор