switch - онтологија

исклучник повеќе

мн. исклучници
Вид збор: Именка, машки род
направа за исклучување

прекинувач повеќе

мн. прекинувачи
Вид збор: Именка, машки род
Направа за вклучување и за исклучување на електричната струја.
Употреба: Технологија

преклопка повеќе

мн. преклопки
Вид збор: Именка, женски род
Направа со која се вклучува или се исклучува електрична струја во струјното коло со повлекување подвижен дел (рачка).
Албански: çelës drite
Употреба: Технологија

свртница повеќе

мн. свртници
Вид збор: Именка, женски род
Направа, механизам што овозможува премин на шински возила (воз, трамвај) од еден колосек на друг.
Употреба: Транспорт

склопка повеќе

мн. склопки
Вид збор: Именка, женски род
Уред за автоматско исклучување и исклучување на електрично коло.
Употреба: Технологија

централа повеќе

мн. централи
Вид збор: Именка, женски род
Апаратура на телефонска станица.
Албански: qendër
Употреба: Информатика

шалтер повеќе

мн. шалтери
Вид збор: Именка, машки род
Прекинувач на електрична струја, исклучник.
Германски: Schalter Албански: shalter, shkrehës, çelës drite
Употреба: Технологија