swing - онтологија

заѕенѕа повеќе

Види и: ѕенѕа (несв.)
заѕенѕаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ѕенѕа.
Албански: lëkund

заклати повеќе

Види и: клати (несв.)
заклатат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да клати.
Албански: fillon të lëkundet

заклацка повеќе

Види и: клацка (несв.)
заклацкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заклацка) Почне да се клацка.
Албански: rrotullon

залелее повеќе

Види и: лелее (несв.)
залелеат
Вид збор: Глагол, свршен
залула, заниша

залета повеќе

залетаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се залета) Земе залет; се затрча, се забрза.
Албански: vërsulet, turret

залулее повеќе

Види и: залелее (св.)
(се) залулеат
Вид збор: Глагол, свршен
се залелее

замав повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Силно и енергично движење со крената рака, обично при удар или фрлање.
Албански: goditje, turr
Силина, налет на нешто; брз развој.
Албански: hov
Употреба: Преносно значење

замавне повеќе

замавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи замав со рака или со нешто во раката (обично за да удри по некого или по нешто).
Албански: turr, vërvis

замавнување повеќе

мн. замавнувања
Вид збор: Именка, среден род
замав

ѕенѕа повеќе

ѕенѕаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Доведе некого или нешто во зачестени ритмички, кратки движења напред-назад, горе-долу, од една на друга страна.
Албански: vërtit

измавне повеќе

Види и: замавне (св.)
измавнат
Вид збор: Глагол, свршен
замавне

кандилка повеќе

кандилкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ниша некого или нешто.
(се кандилка) се ниша

клати повеќе

клатат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се клати) Се движи ваму-таму.
Албански: sillet, tundet, luhatet

колеба повеќе

колебаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дете - лула, ниша.
Албански: përkund

крили повеќе

крилат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мавта со нешто како со крилја.
Албански: valvit
Употреба: Преносно значење

крла повеќе

крлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се крла) Се ниша, се лула cамиот или еден cо друг.
Албански: luhat

крлушка повеќе

мн. крлушки
Вид збор: Именка, женски род
Направа за лулање.
Албански: ritëm, luhatëse

лелејка повеќе

мн. лелејки
Вид збор: Именка, женски род
лулка

лула повеќе

лулаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лула) Се движи рамномерно.
Албански: luhatem

лулашка повеќе

мн. лулашки
Вид збор: Именка, женски род
Направа за лулање, седиште прицврстено на синџири или јаже за лулање.
Албански: luhatëse

лулка повеќе

лулкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Лула, ниша со мал интензитет.

лулне повеќе

лулнат
Вид збор: Глагол, свршен
лула

наниша повеќе

(се) нанишаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се изнаниша доволно, се задоволи со нишање.

ниша повеќе

нишаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Движи, рамномерно изместува нешто кое пак се враќа во претходната положба.
Албански: luhas

нишалка повеќе

мн. нишалки
Вид збор: Именка, женски род
Обесена направа за нишање, за забава.
Албански: luhatëse
лулка
Албански: djep
Употреба: Дијалектен збор

нишка повеќе

нишкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се нишка) Полека, слабо се ниша.
Албански: luhat, lëkund

подзаниша повеќе

подзанишаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заниша, залула малку, во мала мера.

поклати повеќе

Види и: клати (несв.)
поклатат
Вид збор: Глагол, свршен
Клати малку, кратко време.
(се поклати) Се клати малку, кратко време.

поклацка повеќе

Види и: клацка (несв.)
поклацкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Клацка малку, кратко време.
(се поклацка) Се клацка малку, кратко време.

полула повеќе

полулаат
Вид збор: Глагол, свршен
Лула некого малку, кратко време.
Албански: tund, përkund pak

пониша повеќе

понишаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ниша, клати, лула малку, кусо време.

саланџак повеќе

мн. саланџаци
Вид збор: Именка, машки род
лулашка, нишалка
Турски: salıncak
Употреба: Архаизам

свинг повеќе

свингот
Вид збор: Именка, машки род
Силен удар од поголема далечина во боксот.
Албански: sving
Употреба: Спорт
Вид модерен танц.
Албански: sving, lloj tanci
Употреба: Музика и танц

слелее повеќе

слелеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се слелее) се заниша, се заталаси
Албански: luhas, valëvis
Примери:
Орото се слелеа.

суинг повеќе

мн. суинзи
Вид збор: Именка, машки род
Млад безделник, со екстравагантна облека и дрско држење.