swindler - онтологија

измамник повеќе

мн. измаманици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што мами постојано со цел да има материјална корист.
Употреба: Правда

кибритчија повеќе

Види и: кибрит (м.)
мн. кибритчии
Вид збор: Именка, машки род
Измамник којшто ги наведува луѓето да играат со кибритчиња и им ги краде парите на обложувачите.
Употреба: Разговорно

преварант повеќе

Види и: превара (ж.)
мн. преваранти
Вид збор: Именка, машки род
измамник
Српски: преварант
Употреба: Архаизам