swarm - онтологија

јато повеќе

мн. јата
Вид збор: Именка, среден род
Група птици или риби од ист вид што живеат или се движат заедно.
Албански: flok, tufë

роиште повеќе

Види и: рој (м.)
Вид збор: Именка, среден род
рој
Употреба: Аугментатив

рој повеќе

мн. роеви
Вид збор: Именка, машки род
Семејство на пчели или на други слични инсекти.
Албански: gëlon, luzmë, krinë
Употреба: Зоологија
Множество инсекти што кружат во воздухот.
Албански: gëlon
Употреба: Зоологија
Множество од нешто.
Албански: gëlon
Употреба: Преносно значење

ројак повеќе

мн. ројаци
Вид збор: Именка, машки род
Млад рој пчели.
Албански: roe bletësh
Употреба: Зоологија
рој
Албански: roe

ројче повеќе

Види и: рој (м.)
мн. ројчиња
Вид збор: Именка, среден род
рој
Употреба: Деминутив

улиште повеќе

мн. улишта
Вид збор: Именка, среден род
Пчелите од една кошница, рој.
Албански: hoje, luzmë, krinë