support - онтологија

гајрет повеќе

мн. гајрети
Вид збор: Именка, машки род
помош, поддршка, услужност
Турски: gayret Албански: mbështetje, përkrahje
Употреба: Разговорно

закрепа повеќе

Види и: поткрепа (ж.)
мн. закрепи
Вид збор: Именка, женски род
поткрепа

крепител повеќе

мн. крепители
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е заштитник, потпора.

крепост повеќе

мн. крепости
Вид збор: Именка, женски род
поддршка, моќ
Албански: përkrahje, forcë
Употреба: Преносно значење

лежиште повеќе

мн. лежишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што лежи нешто.
Албански: shtrat

опирачка повеќе

мн. опирачки
Вид збор: Именка, женски род
потпора

опирка повеќе

мн. опирки
Вид збор: Именка, женски род
потпора, поткрепа
Албански: mbështetje

опора повеќе

мн. опори
Вид збор: Именка, женски род
поткрепа, поддршка
Употреба: Книжевен збор

плеќи повеќе

плеќите
Вид збор: Именка, множина
поддршка

поддршка повеќе

мн. поддршки
Вид збор: Именка, женски род
Поддржување, прифаќање на нечии идеи, настојувања, работа, дејствување.
Албански: mbështetje

поткрепа повеќе

(едн.) поткрепата
Вид збор: Именка, женски род
помош, поддршка, потпора
Албански: ndihmë, përkrahje

потпор повеќе

мн. потпори
Вид збор: Именка, машки род
потпора
Албански: mbështetje, përkrahje

потпора повеќе

мн. потпори
Вид збор: Именка, женски род
поддршка, поткрепа, помош

столб повеќе

мн. столбови
Вид збор: Именка, машки род
потпирач, опора
Албански: shtyllë, mbajtës
Употреба: Преносно значење

шошник повеќе

мн. шошници
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што крепи, што прикрепува.