sunbathe - онтологија

пече повеќе

пеков
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пече) се сoнча
Албански: rrëzit në diell
Употреба: Иронично

попече повеќе

Види и: пече (несв.)
попечат
Вид збор: Глагол, свршен
Изложи малку на сонце дел од телото.
Албански: rrezitem pak, banjë dielli
(се попече) Се сонча малку, кратко време.
Албански: bëj banjë dielli

посонча повеќе

посончаат
Вид збор: Глагол, свршен
Сонча малку, уште малку, донекаде.
Албански: rrezitem pak
(се посонча) Се сонча малку, уште малку, донекаде.
Албански: rrezitem pak

пржи повеќе

пржат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пржи) Се изложува, се пече на сонце.
Албански: rrezitem në diell
Употреба: Преносно значење , Разговорно

сончање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) сонча
Употреба: Туризам
Примери:
Потребно му е сончање.