sufferer - онтологија

маченик повеќе

мн. маченици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се мачи, што трпи, што пати.
Албански: martir, viktimë
Воопшто, тој што го дал животот за високи идеали, што умрел маченички.
Албански: martir

мачник повеќе

Види и: маченик (м.)
мн. мачници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што страда, што се мачи.

паталец повеќе

мн. паталци
Вид збор: Именка, машки род
Некој што многу пател, искусен човек.

патеник повеќе

Види и: паталец (м.)
мн. патеници
Вид збор: Именка, машки род
паталец, патник

патило повеќе

мн. патила
Вид збор: Именка, среден род
паталец
Албански: vuajtës

патник повеќе

мн. патници
Вид збор: Именка, машки род
страдалник
Албански: vuajtës
Употреба: Ретко

патница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
страдалница
Албански: vuajtëse
Употреба: Ретко

страдалец повеќе

Види и: страдалник (м.)
мн. страдалци
Вид збор: Именка, машки род
страдалник

страдалник повеќе

мн. страдалници
Вид збор: Именка, машки род
Оној што страда.

страдалница повеќе

Види и: страдалник (м.)
мн. страдалници
Вид збор: Именка, женски род
Жена страдалник.