substance - онтологија

супстанца повеќе

Види и: супстанција (ж.)
мн. супстанци
Вид збор: Именка, женски род
супстанција
Употреба: Дијалектен збор

супстанција повеќе

мн. супстанции
Вид збор: Именка, женски род
Во филозофијата - вечно подвижната и вечно менливата материја.
Албански: substancë
Употреба: Филозофија
сушност, јатка, срцевина
Албански: substancë
Употреба: Преносно значење
материја, маса
Употреба: Разговорно

твар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Во обичниот говор се употребува главно за изгледот и бојата на лицето; здрав, полнокрвен изглед на лице.
Употреба: Архаизам
Примери:
Иако се богати, децата им се слаби, бледи, немаат твар.