submit - онтологија

излага повеќе

излагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
изложи
Албански: parashtroj

изложи повеќе

изложат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави во неповолна положба.
Албански: nënshtroj
Употреба: Преносно значење
(се изложи) Се стави во неповолна положба.
Албански: nënshtrohem

клекне повеќе

клекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Cе потчини, се покори некому.
Албански: parashtroj
Употреба: Преносно значење

коленичи повеќе

коленичат
Вид збор: Глагол, несвршен
Покажува покорност, понизност пред некого.
Албански: gjunjëzoj
Употреба: Преносно значење

подаде повеќе

подадат
Вид збор: Глагол, свршен
Поднесе, предаде документ (пријава, молба) до надлежен орган.
Албански: jap, dorëzoj
Употреба: Преносно значење

поднесе повеќе

поднесат
Вид збор: Глагол, свршен
Предаде поднесок, писмено обраќање (молба, жалба, пријава) до надлежен орган заради решавање на некое барање.
Албански: paraqes

покори повеќе

покорат
Вид збор: Глагол, свршен
(се покори) Се потчини некому.
Албански: parashtroj

помири повеќе

помират
Вид збор: Глагол, свршен
(се помири) Свикне на нешто, се покори, прифати.
Албански: pajtoj

преклони повеќе

преклонат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преклони) се покори
Албански: parashtroj
Употреба: Преносно значење