stump - онтологија

пен повеќе

мн. пенови
Вид збор: Именка, машки род
Дел од пресечено дрво останат на коренот.
Албански: trung, cung
Кус и дебел трупец.
Албански: cung
Примери:
гнил пен, стар пен, горат пенови

пенушка повеќе

мн. пенушки
Вид збор: Именка, женски род
пен
Српски: пањ Албански: kërcu, trung, cung
Пенушка на винова лоза.
Албански: trung

резник повеќе

мн. резници
Вид збор: Именка, машки род
На пенушка - она што останува кога ќе се обреже.

страк повеќе

мн. стракови
Вид збор: Именка, машки род
Парче дрво, борина
Албански: trung

чкор повеќе

мн. чкорови
Вид збор: Именка, машки род
Парче суво, мртво, исушено дрво, што се подава обично од земјата.

чкорка повеќе

Види и: чкор (м.)
мн. чкорки
Вид збор: Именка, женски род
Обично за помало парче дрво.

чкунка повеќе

мн. чунки
Вид збор: Именка, женски род
Остаток од откината рака или нога.
Употреба: Минералогија