stud - онтологија

ергеле повеќе

мн. ергелиња
Вид збор: Именка, среден род
Сточарско стопанство за одгледување коњи, специјално одгледувани.
Турски: hergele Албански: ergele, vend për stërvitje kuajsh
Употреба: Земјоделство

ждребец повеќе

мн. ждрепци
Вид збор: Именка, машки род
Расен коњ за приплод.
Албански: kurvar
Употреба: Земјоделство

нитна повеќе

мн. нитни
Вид збор: Именка, женски род
Украсен дел на облека, копче што е издадено на површината.
Албански: kopsë