strong - онтологија

буен повеќе

бујниот
Вид збор: Придавка
јак, силен
Албански: i fortë, i fuqishëm

велик повеќе

велики
Вид збор: Придавка
За душевно преживување: премногу силен, голем.
Албански: i fuqishëm
Употреба: Книжевен збор

гранитен повеќе

гранитни
Вид збор: Придавка
Што е цврст, силен.

железен повеќе

железниот
Вид збор: Придавка
Што е силен, јак како железо.
Албански: i fuqishëm
Употреба: Преносно значење

јак повеќе

јаки
Вид збор: Придавка
Што има голема сила и енергија, силен, добро развиен.
Албански: i fortë, i fuqishëm
Што е добро вооружен, тешко совладлив.
Албански: i fortë
Што е духовно силен, цврст, непоколеблив.
Албански: i fortë, i vendosur
Што има голема моќ, власт, авторитет, што има влијание врз случувањата од разни сфери на животот.
Албански: i fuqishëm, i pushtetshëm
Што содржи голем процент од нешто, што дејствува силно.
Албански: i fortë, i fuqishëm
Што е силен по начинот на кој се пројавува, по интензитетот.
Албански: i fortë, i fuqishëm

куветлија повеќе

мн. куветлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што е силен, јак.
Турски: kuvvetli
Употреба: Неменлив збор , Разговорно

набиен повеќе

набиениот
Вид збор: Придавка
За човек - здрав, крупен, снажен.

орен повеќе

мн. орни
Вид збор: Придавка
За песна - што се ори, што се слуша гласно, ечи.
Употреба: Поетски збор

прекален повеќе

прекалени
Вид збор: Придавка
Што е премногу јак, цврст.

руен повеќе

рујни
Вид збор: Придавка
За коњ - буен.
Албански: i fortë

силен повеќе

силни
Вид збор: Придавка
За човек, животно - кој се одликува со голема физичка сила; добро развиен, здрав.
Кој се одликува со голема духовна сила, тврд, непоколеблив.
Кој дава голема сила, енергија; кој е значителен по своето дејство.
Кој се пројавува со голема сила, интензивен; за чувства, впечатоци - голем, длабок.

снажен повеќе

Види и: снага (ж.)
снажна
Вид збор: Придавка
Што е добро, силно развиен.

тежок повеќе

тешки
Вид збор: Придавка
Што има релативно голема сила.
Албански: i fortë
Со силно дејство.
Албански: fort
Употреба: Преносно значење

цврст повеќе

цврсти
Вид збор: Придавка
непоколеблив
Албански: i palëkundshëm
Употреба: Преносно значење

челичен повеќе

челична
Вид збор: Придавка
Здрав, јак, тврд како челик.
Примери:
Челичен дух.