stroll - онтологија

заклинка повеќе

заклинкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почна да се влечка, да се шанта.
Албански: shëtis
Употреба: Преносно значење

заоди повеќе

Види и: оди (несв.)
заодат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да скита.
Албански: filloj të endet

заснове повеќе

засноват
Вид збор: Глагол, свршен
(се заснове) Почне да разодува, да се мота некаде.
Албански: ecë

зашетка повеќе

зашеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шетка.

мае повеќе

маат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се мае) Бесполезно губи време.
Албански: endet

метка повеќе

меткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се метка) Се движи натаму-наваму, се мотка.
Албански: sillem andej-këndej

поврти повеќе

Види и: врти (несв.)
повртат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поврти) Се задржи (бесцелно), се позанимава малку, кратко време.
Албански: shëtis, bredh

повртка повеќе

поврткаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се повртка) Се задржи (бесцелно) малку, кратко време.
Албански: bredh, shëtis

поматка повеќе

поматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поматка) Се матка, бесцелно оди ваму-таму.
Албански: ec lart posht

џгура повеќе

џгураат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди без пат, не гледајќи каде и како, скита, се влече.
Употреба: Разговорно
Примери:
Џгура по темницата.

шета повеќе

шетаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди, разодува наваму-натаму.
Албански: shëtis

шлае повеќе

(се) шлајат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не прави ништо, се шета бесцелно.
Употреба: Жаргонски збор

шутка повеќе

(се) шуткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се шутка) Се движи без некоја определена цел или план.

шушурка повеќе

(се) шушуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се шутка