straighten - онтологија

вглоби повеќе

вглобат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави во зглоб.

доисправи повеќе

Види и: исправи (св.)
доисправат
Вид збор: Глагол, свршен
Исправи нешто или некого сосема.
Албански: drejtpj
(се доисправи) Се исправи сосема.
Албански: drejtohem krejtësisht

замазни повеќе

Види и: мазни (несв.)
замазнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се замазни) За надворешен изглед - се дотера, се доведе во определен ред.
Албански: rregullohem

израмни повеќе

израмнат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе, натокми едно нешто со друго нешто во иста висина.
Албански: drejton
Доведе на иста линија две или повеќе (мноштво) нешта.
Албански: drejton
(се израмни) Се доведе едно нешто со друго нешто, се натокми во иста рамнина (во ред).
Албански: barazoj

исправи повеќе

исправат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде право.
Албански: drejtoj
Намести нешто да стои право.
Албански: drejtoj
(се исправи) Застане право.
Албански: drejtoj

подисправи повеќе

Види и: исправи (св.)
подисправат
Вид збор: Глагол, свршен
Исправи малку, донекаде, да стои, да биде право.
Албански: drejtoj pak
Исправи донекаде нешто што било криво.
Албански: drejtoj, ndreq
(се подисправи) Се исправи малку, донекаде.
Албански: drejtoj

подрамни повеќе

Види и: рамни (несв.)
подрамнат
Вид збор: Глагол, свршен
Рамни нешто сосема или делумно, донекаде.
Албански: rrafshoj pak
(се подрамни) Се израмни во некој ред, во некаква линија и сл.
Албански: rrafshohet

поисправи повеќе

Види и: исправи (св.)
поисправат
Вид збор: Глагол, свршен
Исправи малку, донекаде или уште малку.
Албански: drejtoj
(се поисправи) Се исправи малку, донекаде.
Албански: drejtohem