stir - онтологија

борави повеќе

борават
Вид збор: Глагол, несвршен
Меша, обично храна при приготвување.
Албански: përziej
Употреба: Дијалектен збор , Гастрономија

брка повеќе

бркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
меша, буричка, размешува
Албански: përziej
Употреба: Дијалектен збор

буричка повеќе

буричкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Меша нешто.
Албански: përziej, llokoçisë
(се буричка) се меша, се испревртува
Албански: përzihet, kërkohet

дозамеша повеќе

Види и: замеша (св.)
дозамешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Замеша нешто сосема, до крај.
Албански: përziej deri në fund

замати повеќе

заматат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, приготви нешто со матење.
Албански: llokoçis

заматка повеќе

Види и: матка (несв.)
заматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, приготви нешто со маткање.
Албански: rrej

засегне повеќе

засегнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се засегне) Се навреди, се вознемири од нешто.
Албански: prekem

измати повеќе

Види и: мати (несв.)
изматат
Вид збор: Глагол, свршен
мати

мати повеќе

матат
Вид збор: Глагол, несвршен
меша
Албански: përzien

матка повеќе

маткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мати

матне повеќе

матнат
Вид збор: Глагол, свршен
мати

меша повеќе

мешаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Движи некаков предмет (лажица, мешалка) низ некоја материја.
Албански: përziej

муцне повеќе

муцнат
Вид збор: Глагол, свршен
промрмори, прозбори
Албански: filloj të murmurit
Произнесе извик со cтегање на усните и повлекување на воздухот на внатре, слично на извикот муц.
Албански: llokoçit

помати повеќе

поматат
Вид збор: Глагол, свршен
Мати малку, некое време.
Албански: llokoçis

поразмати повеќе

Види и: размати (св.)
поразматат
Вид збор: Глагол, свршен
Размати, раствори малку, во некоја мера.

претне повеќе

претнат
Вид збор: Глагол, свршен
Мрдне малку, направи брзи и кратки движења со телото (со рацете и нозете).

промеша повеќе

промешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Меша малку, кратко време.

разбрани повеќе

разбранат
Вид збор: Глагол, свршен
вознемири, возбуди
Албански: trazoj
Употреба: Преносно значење
(се разбрани) се вознемири, се возбуди
Албански: shqetësoj
Употреба: Преносно значење

разбранува повеќе

Види и: разбрани (св.)
разбрануваат
Вид збор: Глагол, несвршен
вознемири, обеспокои, возбуди
Албански: shqetësoj, trazoj
Употреба: Преносно значење
(се разбранува) се вознемири, се обеспокои, се возбуди
Албански: trazoj, shqetsoj
Употреба: Преносно значење

разигра повеќе

разиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого многу да игра; за коњ - натера да скока со ситни чекори.
Албански: luaj, vallëzoj me hov

размати повеќе

разматат
Вид збор: Глагол, свршен
Измеша и разреди нешто, раствори.
Примери:
Прво размати ја бојата, па потоа мачкај.

разматува повеќе

Види и: размати (св.)
разматуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
размати

трога повеќе

трогаат
Вид збор: Глагол, несвршен
буди чувства, возбудува
Употреба: Книжевен збор

трогнува повеќе

Види и: трогне (св.)
трогнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
трогне