stink - онтологија

базди повеќе

баздат
Вид збор: Глагол, несвршен
Шири непријатна силна миризба, реа.

досмрди повеќе

Види и: смрди (несв.)
досмрдат
Вид збор: Глагол, свршен
(ми, ти, му...) Почувствува лош, непријатен мирис, реа.

забазди повеќе

забаздат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да базди.
Употреба: Дијалектен збор

засмрди повеќе

засмрдат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да смрди.
Албански: erë e keqe
Направи нешто да смрди, да стане смрдливо.
Албански: erë e keqe
(се засмрди) Стане смрдливо.
Албански: erë e keqe

намирисува повеќе

Види и: намириса (св.)
(се) намирисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мириса малку непријатно, лошо, на расипано, има необичен, непријатен мирис.
Албански: erë e keqe, kutërbon

присмрди повеќе

Види и: смрди (несв.)
присмрдат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да смрди.

расмрди повеќе

(се) расмрдат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да смрди.
Примери:
Фрли го, зашто ќе се расмрди.

расмрдува повеќе

(се) расмрдуваа
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расмрди

смириса повеќе

смирисаат
Вид збор: Глагол, свршен
засмрди
Албански: qelb
(се смириса) се засмрди
Албански: qelb

смрди повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Издава смрдеа, мириса лошо.

смрди повеќе

смрдат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Направи нешто да смрди.
Албански: lëshoj erë të keqe, kutërbim