sting - онтологија

боде повеќе

бодат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се пројавува како бодеж некаде во телото.
Албански: djeg

бодеж повеќе

мн. бодежи
Вид збор: Именка, машки род
Остра краткотрајна болка како удар со нож.
Албански: therrje
Употреба: Преносно значење

боцка повеќе

боцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
бреца
Албански: thumbon
Употреба: Преносно значење
(се боцка) се боде
Албански: shpohet

боцне повеќе

боцнат
Вид збор: Глагол, свршен
брецне
Албански: thumboj
Употреба: Преносно значење
(се боцне) се набоде
Албански: shpohet, thumbohet

жегавица повеќе

мн. жегавици
Вид збор: Именка, женски род
Бодеж, остар убод од нешто.
Албански: pickim, thumbim

жегне повеќе

жегнат
Вид збор: Глагол, свршен
боцне, касне
Албански: shpoj

жило повеќе

мн. жила
Вид збор: Именка, среден род
Орган во вид игличесто цевче поврзано со жлездата што лачи отров на задниот дел од телото на некои инсекти (пчела, оса, стршлен) од каде што истекува отров при убод.
Употреба: Зоологија

забреца повеќе

забрецаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бреца.

игла повеќе

мн. игли
Вид збор: Именка, женски род
Остра болка, чувство на боцкање.
Албански: therrje, thumbim
Употреба: Медицина , Преносно значење

изнабоде повеќе

изнабодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнабоде) се набоде
Албански: therrem, shpohem

осилка повеќе

мн. осилки
Вид збор: Именка, женски род
Една игличка од осилот.
Албански: thek
осило
Албански: thek
Остар збор упатен со цел да се боцне, да се навреди тој кому му е упатен.
Албански: fjalë që shpon

осило повеќе

мн. осила
Вид збор: Именка, среден род
Орган на задниот дел кај некои инсекти (оси, пчели) во кој има отров и кој служи за одбрана.
Албански: thumb
осилка
Албански: thimth
Употреба: Биологија