stick - онтологија

брцне повеќе

брцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Вовлече нешто во нешто, рака, нож и сл.
Албански: ngjit

вдене повеќе

вденат
Вид збор: Глагол, свршен
Вовлече, вовре низ нешто тесно.
Албански: ngjit

влезе повеќе

влезат
Вид збор: Глагол, свршен
(Со кратка заменска форма ми, ти, му..) Навлезе нешто некому.
Албански: ngjit

влепи повеќе

влепат
Вид збор: Глагол, свршен
залепи, припие
Албански: ngjit

вовлече повеќе

вовлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, вовре нешто некаде.
Албански:

вовре повеќе

воврат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, вотне, пикне нешто некаде.
Албански: fut

вотина повеќе

Види и: вотне (св.)
вотинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става, пика нешто некаде.
Албански: shti, fus
Употреба: Дијалектен збор
(се вотина) Се става, се пика некаде.
Албански: shti, fus
Употреба: Дијалектен збор

вотне повеќе

Види и: вотина (несв.)
вотнат
Вид збор: Глагол, свршен
вотина
Албански: fus, shti

дозалепи повеќе

Види и: залепи (св.)
дозалепат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со лепењето сосема, залепи нешто што не било добро залепено.

долепи повеќе

Види и: лепи (несв.)
долепат
Вид збор: Глагол, свршен
(се долепи) Се доближи до некого или до нешто.
Албански: ngjit, afrohet
Употреба: Преносно значење

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се држи) Се придржува кон нешто.
Албански: mbaj

забаца повеќе

Види и: забаса (св.)
(се) забацаат
Вид збор: Глагол, свршен
Загази во кал.
Албански: ngulitem në baltë
Употреба: Дијалектен збор

забрца повеќе

Види и: брца (несв.)
забрцаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да брца.
Албански: ngul, ngjit
(се забрца) Почне да се брца.
Албански: ngulet, futet

забута повеќе

Види и: бута (несв.)
забутаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се забута) Се напика, се засолни некаде.
Албански: futet

забуца повеќе

Види и: буца (несв.)
забуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да буца.
Албански: shpoj, ngul

завре повеќе

заврат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрие, пикне, вовлече нешто некаде, вовре.
Албански: fsheh, fut

задене повеќе

заденат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи, стави нешто во друго нешто.

залепи повеќе

залепат
Вид збор: Глагол, свршен
Сосема приближи, допре дел од телото до некого или до нешто.
Албански: ngjis, prek
Употреба: Преносно значење
(се залепи) Се спои, се состави едно нешто со (за/на) друго нешто.
Албански: ngjis, bashkoj

запне повеќе

запнат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи дел од облеката за нешто при движење.
Албански: ngatërroj

заринка повеќе

заринкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се закопа, се набие во нешто.
Албански: ngjitet

збрца повеќе

Види и: брца (несв.)
збрцаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш брцне нешто некаде.

избуца повеќе

избуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се избуца)
Албански: shpoj

излепи повеќе

Види и: залепи (св.)
излепат
Вид збор: Глагол, свршен
Залепи нешто целосно, залепи сè до последното.

испровре повеќе

испроврат
Вид збор: Глагол, свршен
Провре нешто повеќепати, провре многу нешта.
Албански: qep, shpoj, depërtoj

лепи повеќе

лепат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прикачува некому некаква особеност, постапка итн.
Албански: ngjit
Употреба: Преносно значење
(се лепи) Е леплив.
Албански: ngjitës

мушка повеќе

мушкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
боде, бутка
Албански: shpoj
(се мушка) се вртка, се провира
Албански: sillem

набоде повеќе

набодат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи на повеќе места шилести предмети (колци, игли).
Албански: var

навре повеќе

наврат
Вид збор: Глагол, свршен
Вовлече, втера во нешто тесно.
Албански: fus, shtin, rras

налепи повеќе

Види и: лепи (несв.)
налепат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие нешто лошо, се најде во лоша положба.
Албански: ngjis vehtes
Употреба: Преносно значење , Разговорно
(се налепи) Се залепи во голем број, многу.
Албански: ngjis shumë

опкачи повеќе

Види и: закачи (св.)
опкачат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи боцки, игли по голема површина на нешто.
Албански: ngul, shpoj

потпикне повеќе

потпикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, поттури, тутне некому нешто.
Албански: ngjit
Употреба: Разговорно

прилепи повеќе

прилепат
Вид збор: Глагол, свршен
Сосема приближи до некого или до нешто.
Албански: afroj
Употреба: Преносно значење
(се прилепи) Се спои, се состави едно нешто со (за/на) друго нешто.
Албански: bashkoi
(се прилепи) Се приближи, се допре, се припои до (кон/за) некого или нешто.
Албански: afroj
(се прилепи) Се лепи, се наметне, се натури некому.
Албански: ngjit
Употреба: Преносно значење

рови повеќе

роват
Вид збор: Глагол, несвршен
боде
Албански: shpoj
Употреба: Дијалектен збор

слепи повеќе

(се) слепат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) залепи
Употреба: Ретко

спровре повеќе

Види и: провре (св.)
спроврат
Вид збор: Глагол, свршен
Провлече низ тесен отвор.
Албански: tërheq

стисне повеќе

стиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Прилепува, прилепи, припие цврсто, спои едно со друго.
Албански: ngjit, shtërngoj

шукне повеќе

шукнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се шукне) се вовлекува, се упикува
Албански: tërhiqet
Примери:
Ѓаволот се шукнал во една дупка.

шукнува повеќе

Види и: шукне (св.)
шукнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
вовлекува, пика
Албански: shtie, fus