steam - онтологија

динстува повеќе

динстуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Вари во покриен сад.
Германски: dünsten
Употреба: Гастрономија

запари повеќе

запарат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави на пареа.
Албански: vë në avull

испари повеќе

испарат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто на пареа.
Албански: avulloj

крчка повеќе

крчкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се готви, се приготвува полека на лесен оган.

напари повеќе

напарат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто на пареа да се стопли, да прими влага.
Албански: avulloj
(се напари) Се изложи, се стопли на пареа.
Албански: avullitem, pravullitem

пари повеќе

парат
Вид збор: Глагол, несвршен
Излага на пара.
Албански: avullon
(се пари) Се излага на пара.
Албански: avullohet
(се пари) Се капе со пара.
Албански: përavullohet

пури повеќе

пурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта пареа, испарува.
Албански: avulloj
Изложува на дејство на пареа.
Албански: avulloj